TRANSPORT GRATUIT PRIN DPD LA COMENZILE DE PESTE 500 LEI.
TRANSPORT GRATUIT PRIN DPD LA COMENZILE DE PESTE 500 LEI.
Magazin de mobila decoratiuni si corpuri de iluminat vintage

Află cum regula 60-30-10 îți poate schimba întreaga casă!

De cele mai multe ori, când încercam să ne renovăm locuința lucrurile nu par că ar merge împreună indiferent de cum am încerca să le potrivim. Toate au aceeași formă, același stil, spun aceeași poveste separat, dar nu și împreună. 

Aici vine în sprijinul nostru regula 60-30-10. Veți vedea cum această abordare simplifică tot, ea fiind special creată pentru a unifica toate obiectele din orice tip de încăpere (dormitoare, bucătării, balcoane, foișoare, băi etc.).

Practic, într-o încăpere, o proporție de 60% trebuie să fie acoperită de o culoare dominantă, 30% de o culoare secundară, iar restul de 10% accente de culoare. Simplu, nu? Pentru cei care cunosc deja bazele acestei reguli dar au dorința de a încerca ceva mai îndrăzneț, una dintre aceste culori (principala, secundara sau cea de accent) poate fi înlocuită de o textură. Citiți si: Cum combinăm corect culorile și texturile între ele?

Cel mai surprinzător lucru este că regula 60-30-10 se potrivește indiferent de stilul mobilierului. Fie că vorbim despre un design modern sau despre unul vintage, acest truc poate schimba total atmosfera oricărei camere!

Nu mai trebuie să ne facem prea multe griji de numărul sau de forma decorațiunilor, pentru că, ținând cont de aceste proporții, ne vom putea aranja camera într-un mod creativ și sigur! 

Top sfaturi pentru cei doritori să experimenteze această regulă:

  1. Dacă nu ați mai lucrat cu regula 60-30-10 până acum, pentru fiecare culoare (dominanta, secundara și de accent) alegeți piese de mobilier și decorațiuni care au nuanțe cat mai apropiate posibil, evitând variațiile prea mari de saturație sau tentă. De exemplu, dacă vrem pe post de culoare secundară un roșu venețian, încercăm să o asortăm cu nuanțe nici prea calde (aproape de oranj) dar nici prea reci (cum ar fi vișiniu).
  2. Pentru a uniformiza camera nu vă feriți să aranjați mobilierul și decorațiunile astfel încât sa aveți accente de culoare amplasate strategic în întreaga încăpere. De exemplu, dacă avem un fotoliu oranj într-un colț, putem avea în colțul opus al camerei un tablou sau o vază oranj pentru a crea echilibru.
  3. Simțiți-vă liberi sa experimentați cu tot felul de obiecte, forme, texturi, etc. Lăsați paleta de culori să lucreze de la sine!
  4. Luați în calcul culoarea pereților, a tavanului și a podelei, ele ocupă marea majoritate a camerei. Pentru efecte vizuale interesante citiți și Cum ne modifică culoarea pereților o cameră?
  5. Un mod creativ de a da unei încăperi o atmosferă deosebită este și vopsitul mobilierului. Pentru rezultate cât mai bune și de durată, vedeți și 3 pași pentru a vopsi mobilierul casei tale. Mai ales în cazul mobilierului second hand, o simplă schimbare de culoare este tot ce ne trebuie!
  6. Dacă vrei să folosești o culoare intensă și vibrantă, (de exemplu roșu aprins sau galben), încearcă sa o păstrezi pe post de culoare secundară sau de accent și eventual să o combini cu ceva pastel sau o culoare închisă dar desaturată (cum ar fi bleumarin, marouri, grena sau griuri) pentru a nu face peisajul prea încărcat și obositor ochiului.
  7. O modalitate simplă de a înlocui o culoare cu o textura este să alegem un design ca în exemplul de mai jos, unde tapetul multicolor (pe post de culoare secundara și prezent în proporție de 30%) cuprinde și culoarea principală în fundal (acel violet-gri), dar și cea de accent (roz). De asemenea, inserțiile aurii distribuite de jur împrejurul încăperii ajută ca tapetul să se mențină în aceeași poveste.


Pentru a face lucrurile mai ușor de interes am pregătit și câteva exemple de palete de culori, a căror proporții o puteți alege chiar voi:

Hai alături de noi în comunitate!

*Procesăm datele conform termenilor și condițiilor. Poți să te dezabonezi în orice moment printr-un click pe butonul de dezabonare în newslettere-le primite.